REAGENT IS EEN CLUB  VOOR (BIO)WETENSCHAP

Biowetenschappen houden zich bezig met leven in de breedste zin van het woord. Voorbeelden zijn landbouwvoedingmilieukundemicrobiologie en biotechnologie. In deze domeinen zullen we de duurzame oplossingen voor morgen vinden.

Citizen science is wetenschap voor en door burgers. Je hoeft geen opleiding of voorkennis te hebben om deel te nemen, enkel een gezonde interesse in wetenschap.

De community van citizen scientists bij ReaGent deelt een clublokaal met een biolabo. Iedereen met interesse in wetenschap is er welkom, ongeacht hun achtergrond.

ReaGent organiseert ook evenementenworkshops en is af en toe te vinden op andere evenementen in heel België.

Missie

ReaGent stelt infrastructuur en kennis ter beschikking voor iedereen die goesting heeft. Dit zijn de drie basisingrediënten waarmee we experimenteren om op een andere manier aan wetenschap te doen. Hiermee hopen we bij te dragen aan wetenschap die toegankelijk, zelfkritisch, en collaboratief is. Deze wetenschap draait niet enkel om financiering, laat creatieve vrijheid toe en heeft als doel de samenleving te verbeteren. Wetenschappers worden opnieuw gedreven door het plezier van ontdekken. Hier vind je het huidige team achter ReaGent.

Het verhaal

ReaGent ontstond in de zomer van 2015. Stapsgewijs bouwden we het labo uit en werd de community groter. We verzamelden tweedehands apparatuur van bedrijven en universiteiten en verdeelden dit deels terug naar andere labo’s in België die daar nood aan hadden. We vonden een thuis bij Timelab in Gent.

  • We bouwden zelf toestellen, experimenteerden met workshop formats en inspireerden tal van kinderen tijdens evenementen en beurzen.
  • We openden het debat over relevante onderwerpen in biowetenschappen en durfden daarbij kritisch te zijn over onszelf als DIYbio lab.
  • We overlegden met overheden en instanties over bioveiligheid.
  • We bezochten gelijkaardige initiatieven in heel Europa.
  • We hielpen onderzoek naar duurzame schoenen.
  • We stonden op de voorpagina van de EOS, het magazine van Jobat en in verschillende andere online en offline media.

Onderzoek dat startte in ons labo, wordt nu verdergezet in een doctoraatsonderzoek aan de VUB. ReaGent heeft drie projecten voortgebracht die op hun eigen benen staan en elkaar versterken. Ekoli zorgt voor gelijke kansen in biologie onderwijs en Break it Down helpt organisaties en onderzoekers wetenschap communiceren. Glimps is een design en strategie bureau in biofabrication en organiseert vaak trainings over dit onderwerp.

Ondertussen hebben we ons natuurlijk ferm geamuseerd. Op de Facebook pagina vind je wat er momenteel gaande is.

Meedoen

Ben je geïnspireerd om deel te worden van onze community? Kom eens langs tijdens een evenement of contacteer ons.

Meedoen

Ben je geïnspireerd om deel te worden van onze community? Kom eens langs tijdens een open labo of contacteer ons.